Don't let the Lockdown slow you Down - Enroll Now and Get 3 Course at 24,999/- Only. Explore Now!

Interview Questions

Angular 8 Interview Questions and Answers

Angular 8 Interview Questions & Answers

Angular 8 Interview Questions and Answers for beginners and experts. List of frequently asked AngularJS Questions with answers by Besant Technologies. We hope these Angular 8 interview questions and answers are useful and will help you to get the best job in the networking industry. These Angular 8 interview questions and answers are prepared by Angular 8 Professionals based on MNC Company’s expectations. Stay tuned we will update New AngularJS Interview questions with Answers Frequently. If you want to learn Practical Angular 8 Training then please go through this Angular 8 Training in Chennai. Besant Technologies supports the students by providing AngularJS interview questions and answers for the job placements and job purposes. Angular 8 is the leading important course in the present situation because more job openings and the high salary pay for this Angular 8 and more related jobs.

Best Angular 8 Interview Questions and Answers

Here is the list of most frequently asked Angular 8 Interview Questions and Answers in technical interviews. These Angular 8 questions and answers are suitable for both freshers and experienced professionals at any level. The Angular 8 questions are for intermediate to somewhat advanced Angular 8 professionals, but even if you are just a beginner or fresher you should be able to understand the Angular 8 answers and explanations here we give. In this post, you will get the most important and top Angular 8 Interview Questions and Answers, which will be very helpful and useful to those who are preparing for jobs.

Angular 8 is the open-source JavaScript framework and mainly used for front-end web applications and it’s completely used for Single Page Applications. Angular 8 training in Chennai by Besant Technologies is the best training Institute and having more than 15+ branches. Besant Technologies has the most experienced trainers and IT professional tutors who are having work experience as the developer, designers, and debuggers. Our trainers have prepared this top and best Angular 8 interview questions and answers. These Angular 8 interview questions and answers are mainly and completely prepared with complete analysis and these questions are very much important and also these are the questions that were asked in the interview in top MNC companies.

Q1) What is Angular 8?

Ans: Angular 8 is the latest version which is released on May 28, 2019, by the Angular community. It is the most prominent client-side TypeScript based framework that is mainly used to create dynamic web applications. Angular 8 is very much similar to the previous version of Angular but has some more added features. You can even upgrade your Angular CLI to Angular version 8 very easily.

Q2) List the key features of Angular 8?

Ans: The key features of Angular 8 are as follows:

  • Differential Loading to create two different production bundles of your app.
  • New Dynamic Lazy Loading modules for imports.
  • Supports Web Workers.
  • Supports TypeScript version 3.4.
  • Availability of New Workspace APIs and Builder.
  • Bazel Support.
  • Opt-In usage sharing.
  • Ivy Rendering Engine: The new compiler for Angular version 8.
  • ngUpgrade improvements.

Q3) Do Angular 8 support the TypeScript version 3.4?

Ans: Yes, Angular version 8 supports TypeScript 3.4 because it is mainly used to run the Angular 8 projects. Everything in Angular version 8 is written in TypeScript. So you need to upgrade your TypeScript version to 3.4.

Q4) What is Ivy in Angular 8?

Ans: Ivy in Angular version 8 is considered as the Rendering Engine. It was released in Angular 8 as Opt-in. It has opted as the code name for Angular’s next-generation rendering pipeline and compilation. By default, Ivy is intended to be the rendering engine in Angular 9

Q5) What is the main purpose of a Bazel in Angular 8?

Ans: Bazel is one of the key features present in Angular version 8. It always allows you to build CLI applications quickly. Bazel is considered a built tool that is developed and mostly used by Google as it can build applications in any language. The entire Angular framework is built with Bazel. Moreover, Bazel allows you to break an application into different build units which are defined at the NgModule level.

Q6) What is the purpose of Codelyzer in Angular 8?

Ans: Codelyzer in Angular version 8 is the open-source tool that is present on the top of the TSLint. The main purpose of Codelyzer is to verify whether the Angular TypeScript 3.4 projects are following the set of linting rules or not. It mainly focuses on the static code in Angular TypeScript. In simple words, we can say that the main purpose of the Codelyzer in Angular version 8 is to check the quality and correctness of the program.

Q7) What is the purpose of Wildcard Route in Angular 8?

Ans: The main purpose of the Wildcard Router in Angular version 8 is to match every URL as an instruction to get a clear client-generated view. This Wildcard route always comes last as it needs to perform its task at the end only. It is mainly used to define the route of the pages in Angular 8.

Q8) Which command is used to check the current version of Angular CLI?

Ans: The ng -version command is used to check the current version of Angular CLI.

Q9) What are the advantages of Bazel?

Ans: The following are the key advantages of Bazel, and they are as follows:

  • It provides you the possibility to make both frontends and backends with the same tool.
  • Availability of incremental build and test options.
  • In Bazel, you have the possibility for cache and remote builds on the build farm.

Q10) What are the limitations of web workers in Angular 8?

Ans: The web workers in Angular version 8 are mainly used to speed up the work of the things in your application during the working of CPU. These web workers mainly allow you to run the CPU computations in a background thread. This, in turn, helps the main thread to free up and then update the user interface.

Q11) What is the main difference between Angular 8 and Angular 7?

Ans: The main difference between Angular 8 and Angular 7 are as follows:

Angular 8Angular 7
Angular 8 was released on May 28, 2019.Angular 7 was released on October 18, 2018.
Angular 8 supports TypeScript version 3.4. Added support for SASS.Angular 7 supports TypeScript version 2.9.
Ivy is the newly added compiler in Angular 8.Compatibility Compiler is the newly added compiler in Angular 7.
This version makes Angular developer life easier and it is very easier and faster to use.It is the major release in Angular and expands the entire platform with CLI, Angular material, etc.
Added Navigation type available during the Navigation in the Router.Added a new interface known as a Bootstrap interface.
Added ng-command to build new projects using Bazel.Introducing a new Pipe called a KeyValuePipe. Added new mapping elements.

Q12) Which command is used to run and load the Angular App?

Ans: The command ng serve is used to run and load the Angular App.

Q13) What are the key parts of the Angular 8 Architecture?

Ans: The key parts of the Angular 8 Architecture are as follows:

  • Modules
  • Components
  • Templates
  • MetaData
  • Data-Binding
  • Directives
  • Services
  • Dependency Injection

Q14) What is the need for Angular 8 components?

Ans: The components in Angular 8 are the list of classes with decorators that mainly mark their own types and provide metadata to guide Angular to do things. Every application in Angular has at least one component called a root component. This root component is mainly used to connect page hierarchy with page DOM.

Q15) What are NgModules in Angular 8?

Ans: NgModules in Angular version 8 varies from other JavaScript modules. Each and every Angular app has at least one module called AppModule. The NgModule provides a bootstrap mechanism to launch different applications. Commonly, every Angular App contains many functional modules to do things. The key features of Angular 8 modules are as follows:

  • Own functionality of the NgModule can be exported and can also be used by other NgModules.
  • Angular 8 NgModule can import functionalities from other NgModules.

Q16) What is NgUpgrade in Angular 8?

Ans: NgUpgrade is the library present in the Angular version 8. This upgrade library is mainly used to integrate both AngularJS and Angular components in the application. Moreover, NgUpgrade also helps you in bridging the gap between the Dependency Injection Systems in both AngularJS and Angular.

Q17) Which command is used to install the latest version of Angular CLI?

Ans: The npm install -g @angular/cli@latest is the command which is used to install the latest version of Angular CLI.

Q18) What is the use of nglf directive in Angular 8?

Ans: The nglf directive is a structural directive present in Angular Version 8. This directive is mainly used to add or remove HTML elements based on the expression statement. The functioning of the nglf directive is observed when the expression is true the element is added and when the expression is false the element is removed using nglf directive.

Q19) What is typeofchecks in Angular 8?

Ans: The typeofchecks plays a key role in Angular 8, it is mainly used to check the type of value assigned to the variable the same as that of JavaScript. You can even test the value assigned to the object by using typeofchecks in version 8.

Q20) What is the use of the ngSwitch directive in Angular 8?

Ans: It is also a Structural directive present in Angular Version 8. The ngSwitch directive is mainly used to add or remove HTML DOM elements. It is much similar to the switch statement of C#. This directive is applied to a container element with the help of a switch expression.

Q21) What is Data Binding in Angular 8?

Ans: Data Binding in Angular version 8 is considered as the key concept, that is mainly used to build the communication between the DOM and the TypeScript code of your component. It is the most prominent technique used to link your data to the view layer. Data Binding also defines interactive applications very quickly and easily. It can be achieved either by one-way binding or two-way binding.

Q22) What is the Purpose of String Interpolation in Angular 8?

Ans: String Interpolation in Angular version 8 comes under the one-way Data Binding technique, it is mainly used to output or extract the data from a TypeScript coding to HTML template view layer. It represents the data from the component to view layer in the form of curly braces. This interpolation technique adds the value of property to the component.

Example for String Interpolation is {{data}}

Q23) What is the use of Event Binding in Angular 8?

Ans: Event Binding technique is mainly used to handle the events that are raised from DOM like mouse move, button click, and many more in Angular version 8. When the DOM event occurs, at that moment only the specified method is called in the component.

Q24) What is the main purpose of Angular 8 forms?

Ans: The main use of Angular 8 forms is to handle the user’s input. These forms can also be used in your applications to enable the user to login, enter personal info, update profile, perform various tasks related to data entry, and many more. Basically, there are two approaches to handle the user’s input by using forms. The two approaches are used to collect the user inputs from the view layer and they also provide the way to track different changes.

Q25) Why are the reactive forms used in Angular 8?

Ans: The reactive forms are used in Angular 8 because of the following features. They are:

  • Reactive forms are testable, scalable, and reusable.
  • They are more robust.
  • They are mostly preferred when the forms are considered as the key part of your application.

Q26) Why do we need Template-driven forms in Angular 8?

Ans: In the following cases the template-driven forms are needed in Angular 8.

  • If you want to add just a simple form to your application you need template-driven forms.
  • They are very easy to use in the applications but they are not scalable.
  • If any of your applications require a very basic logic and form then you must make use of template-driven forms.

Q27) What is the syntax to create an app in Angular 8?

Ans: The syntax to create an application in Angular version 8 is

ng new app_name

Ans: The npm install -g @angular/cli is the command used to install Angular CLI.

Q28) Which command is used to install Angular CLI?

Q29) What is an Angular Universal?

Ans: The Angular Universal is defined as the process of SSR (server-side rendering) of your particular application to HTML present on the Server. Basically, all the Angular applications are single-page applications so the rendering always occurs on the browser. The entire process of rendering single-page applications is known as the client-side rendering process (CSR).

Q30) What are the advantages of Angular 8?

Ans: The following are the advantages of Angular 8, and they are as follows:

  • Higher performance
  • Effective clean code development
  • debugging templates
  • Angular 8 supports multiple apps in a single domain.
  • easier implementation.
Besant Technologies WhatsApp