Interview Questions

Sharepoint Interview Questions and Answers

Interview Questions August 7, 2019
Sharepoint interview questions

Sharepoint Interview Questions and Answers

Sharepoint Interview Questions and Answers for beginners and experts. List of frequently asked Sharepoint Questions with answers by Besant Technologies. We hope these Sharepoint interview questions and answers are useful and will help you to get the best job in the networking industry. These Sharepoint interview questions and answers are prepared by Sharepoint Professionals based on MNC Company’s expectations. Stay tuned we will update New Sharepoint Interview questions with Answers Frequently. If you want to learn Practical Sharepoint Training then please go through this Sharepoint Training in Chennai.

Besant Technologies supports the students by providing Sharepoint interview questions and answers for the job placements and job purposes. Sharepoint is the leading important course in the present situation because more job openings and the high salary pay for this Sharepoint and more related jobs.

Best Sharepoint Interview Questions and Answers

Here is the list of most frequently asked Sharepoint Interview Questions and Answers in technical interviews. These Sharepoint questions and answers are suitable for both freshers and experienced professionals at any level. The Sharepoint questions are for intermediate to somewhat advanced Sharepoint professionals, but even if you are just a beginner or fresher you should be able to understand the Sharepoint answers and explanations here we give.

In this post, you will get the most important and top Sharepoint Interview Questions and Answers, which will be very helpful and useful to those who are preparing for jobs.

Q1) How is SharePoint different from Confluence?

Answer: SharePoint is top-bottom whereas Confluence is Bottom-up approach. SharePoint allows add-ons from the third party too. Confluence doesn’t provide microblogging. SharePoint works with defaults whereas Confluence is allowed to collaborate and enhance features. There is no controlled Intranet available in Confluence.

Q2) How many forms can be created in a SharePoint workflow?

Answer: Following forms can be created:

  • Task edit
  • Modification
  • Association
  • Installation
Q3) How can you explain SharePoint in simple terms?

Answer: SharePoint comes with a number of applications in industry. It allows organizations to keep their documents without worrying in different domains and without error. There are a lot other applications too available as server domain.

Q4) What is WSP?

Answer: WSP is Web Solution Package. It is a file filled with information of resources, images, assemblies, site definitions and other features that can be mixed with the site.

Q5) Why do people use SharePoint?

Answer: There are the following reasons to use SharePoint:

  • To substitute current business file server
  • It is a secure method
  • Saves storage space
  • Easily archived documents
  • Economical
  • Can be tailored
Q6) What is meant by team site?

Answer: This feature permits users to externally access the site.

Q7) Is SharePoint Collaborative software?

Answer: Absolutely. SharePoint is known for its groupware activities. You can schedule your projects. Mailboxes can be shared. Storage management is done in a very reliable manner.

Q8) What are applications available in SharePoint as a custom web app?

Answer:

  • Tailored results as per customer needs
  • Quick prototyping of web applications
  • Management of information
  • Devoted app store
  • Resource encapsulation
Q9) Isn’t old-fashioned data-sharing approach better than SharePoint?

Answer: In an old-fashioned traditional data sharing method, there are a lot of security problems. Apart from that, multitasking is not possible with various documents. Also, not every traditional approach can handle content management and web app development. Therefore the old-fashioned approach is not better than SharePoint. Because SharePoint provides all these features.

Q10) What are scheduling tools in SharePoint used for?

Answer: These tools are used to update or assign Gant calendars multi-level tasks.

Q11) Explain a few applications of SharePoint?

Answer: Following are some of the applications:

  • Document sharing
  • Intranet
  • Extranet
  • Alliance with different tools
  • Development of websites
  • Business Intelligence
Q12) Can a task notification be created in SharePoint?

Answer: Yes. You can go to the designer. Create a task list. After that can design a workflow in association with list. Some conditions will be there to impose. Mailing address needs to be given to subject lookup. Once the workflow is active, it is published.

Q13) How can you create a list with SharePoint?

Answer: You can use the following steps for the same:

  • Open the app link
  • Add list (custom)
  • Go to site content
  • Go to app section
  • Go to custom list
  • Write the description
Q14) How are permissions chosen in SharePoint?

Answer: Go to the available group and scroll down. Choose a select option and you are all set.

Q15) What is OneDrive for Business?

Answer: Using this concept entire document record of an organization can be stored in a single drive over the cloud. It assures synchronization, quality as well as security. Users can easily share the information and explore it with no restrictions.

Q16) How can the status bar be displayed for the user?

Answer: It can be done by drag-drop of a file.

Q17) Is SharePoint reliable?” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

Answer: Following features present in SharePoint make it trustworthy:

  • Can follow the documents, sites, people and tags
  • Allows group sharing
  • Discussion forums and data integration facility
  • Security updates
Q18) What sort of information is found in the content database of SharePoint?

Answer: Report models, published reports information, permissions on different tasks, application properties, and data resource sharing and resource management.

Q19) In the model of Server Object how many classes are given?

Answer:

  • SPWeb
  • SPSite
Q20) Describe callout function?

Answer: This function is used to manage different commands. It comprises of navigation links management, the addition of novel items, task monitoring.

Q21) What sites are available with SharePoint?

Answer:

  • Team Site
  • My Site
  • Public Site
Q22) How can you manage SharePoint projects?

Answer: A lot of facilities are provided for this, for example, custom KPI on dashboards. It also provides graph information and status updates.

Q23) How is document management done in SharePoint?

Answer: SharePoint allows tracking and controlling of all e-documents. They can be monitored, searched and stored. Its dynamic features provide legal needs of users to be fulfilled. It helps in information management. A collaborative approach of SharePoint allows integration of real-world applications.

Q24) What is MOSS?

Answer: MOSS or Microsoft Office SharePoint Server is a full version of platform based on the portal. It provides the creation and management of documents as well as web services.

Q25) What is the use of delegate control?

Answer: This function is used to enable control of object-oriented traits. It allows replacement with custom controls. Though modification is not always required.

Q26) What is the use of web interface?

Answer: For direct access to configuration capabilities web interface is used. It depends on the permissions the user has. Following applications are provided for users:

  • Manipulation of content structure
  • Add/remove various apps
  • Enable/disable features of the product
  • Upload custom designs
  • Integration with Microsoft items
  • Configuration of workflows
  • Metadata management
  • Uploading customizations
Q27) What is CALM?

Answer: CALM is a Collaborative Application Markup Language. Custom XML used in SharePoint to define important objects and content types is CALM only.

Q28) What is Farm?

Answer: It is a group of SharePoint Servers.

Q29) Does SharePoint enhance overall engagement of employees?

Answer: In an organization, employees manage a lot of work and pressure. They need to manage information, documents, and data. They might be prone to making mistakes.

SharePoint has a lot of features that help employees to manage things without errors. It ensures quality work and saves time. Documents are managed, accessed and located for overall engagement.

Q30) How many types of contents are there in SharePoint?

Answer: Mostly WSS type definitions are found. It is also reusable and flexible. Columns are defined by it and also the overall behavior document library’s object.

Q31) Why is it important to maintain security with documents and storage?

Answer: It is one of the main concerns. Without secure data, the information would leak. It affects sales, future plans, and overall business competence. Security is required to make sure all the records and documents are safe and nobody but the actual user can use it even if it is accessed from a remote location.

Q32) Define zones?

Answer: To have access to one single web application in SharePoint, zones are used. They are dissimilar URLs or logical paths. There are the main five zones:

  • Custom
  • Internet
  • Intranet
  • Extranet
  • Default
Q33) Define LINQ?

Answer: It enables object-oriented queries. It also provides compile-time facilities. It allows querying of several data sources.

Q34) Are there any SharePoint hardware/software requirements?

Answer: These are the following:

Hardware requirements: 64-bit processor, 4 GB RAM, 80 GB Hard disk, additional space for production etc.

Software requirements: 2008 Windows server, 64-bit edition, SP2 etc.

Q35) How is Service application better than SSP?

Answer: SSP architecture comes with a lot of services which only adds extra overhead when they are not really used by applications. Service application allows a few services’ associations to one kind of web application and these can also be structured differently for dissimilar web applications.

Q36) What is sandbox solution?

Answer: For easily reusable and deployable packages sandbox should be used. It can be manually enabled when required and disabled otherwise. They are not used at the administrative level hence they do not affect the entire server. The administrator can configure sandbox solutions related to various settings.

Q37) What is meant by SharePoint Feature?

Answer: SharePoint Feature represents a functional component activated at scopes or deactivated when not required throughout instances of SharePoint.

Q38) What are different element types defined by Feature?

Answer: Feature defines menu commands, page templates, link commands, page instances, list instances, list definitions, event handlers, etc.

Q39) What are the files used to define a Feature?

Answer: Two files are used to define the feature. They are elements.xml and feature.xml.

Q40) What is feature XML?

Answer: This file is used to define a real feature. It makes SharePoint aware of features installed.

Q41) What is elements.XML?

Answer: This represents the manifest file. It includes details of feature viz. functionality.

Q42) With what elements are workflow used?

Answer: Lists, as well as libraries, use Workflow associations. Also, content type existing in the gallery of content type uses workflow associations.

Q43) What input forms are fashioned for workflow?

Answer: The main four types of forms are created. These are initiation, modification, association and task edit.

Q44) How is method activity different from event activity?

Answer: Method activity is associated with performing an action. It includes updating or creating a task.

Event activity in response to the action occurred.

Q45) What are receivers associated with content type?

Answer: Event receivers.

Q46) What are event receivers?

Answer: When instantiation of content type occurs, it is subjected to the event receivers related to it.

Q47) How is main content type different from ContentType.Fields?

Answer: Main content type is a file that contains ID, group, name, description, version of a content type.

ContentType.Fields is a file having fields included in the content type. FieldRefs elements are used to relate them in the main content type file.

Q48) Define ancestral type?

Answer: It represents a base type. Content-type derives from ancestral type. It gives a definition of metadata fields present in convention content type.

Q49) Define Field Control?

Answer: They are simple controls of 2.0 servers ASP.NET. They offer filed functionality viz. editing, displaying list data, etc. in SharePoint.

Q50) Can one DB be pointed to by different SharePoint installs?

Answer: Yes. Numbers of SharePoint installs are allowed to use one database server. Not factually a similar database on a given server. The server has to be either SQL Server 2000 or 2005. Oracle or any other vendor is not allowed.

Besant Technologies – Chennai & Bangalore Branch Locations

Besant Technologies - Velachery Branch

Plot No. 119, No.8, 11th Main road, Vijaya nagar,

Velachery, Chennai - 600 042

Tamil Nadu, India

Landmark - Reliance Digital Opposite Street

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Tambaram Branch

No.2A, 1st Floor, Duraisami Reddy Street,

West Tambaram, Chennai - 600 045

Tamil Nadu, India

Landmark - Near By Passport Seva

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - OMR Branch

No. 5/318, 2nd Floor, Sri Sowdeswari Nagar,

OMR, Okkiyam Thoraipakkam, Chennai - 600 097

Tamil Nadu, India

Landmark - Behind Okkiyampet Bus Stop,

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Porur Branch

No. 180/84, 1st Floor, Karnataka Bank Building,

Trunk Road, Porur, Chennai - 600 116

Tamil Nadu, India

Landmark - Opposite to Gopalakrishna Theatre

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Anna Nagar Branch

Plot No:1371, 28th street kambar colony,

I Block, Anna Nagar, Chennai - 600 040

Tamil Nadu, India

Landmark - Behind Reliance Fresh

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - T.Nagar Branch

Old No:146/2- New No: 48,

Habibullah Road,T.Nagar, Chennai - 600 017

Tamil Nadu, India

Landmark - Opposite to SGS Sabha

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Thiruvanmiyur Branch

22/67, 1st Floor, North mada street, Kamaraj Nagar

Thiruvanmiyur, Chennai 600041

Tamil Nadu, India

Landmark - Above Thiruvanmiyur ICICI Bank

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Siruseri Branch

No. 4/76, Ambedkar Street, OMR Road, Egatoor, Navallur,

Siruseri, Chennai 600130

Tamil Nadu, India

Landmark - Near Navallur Toll Gate, Next to Yamaha Showroom

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Maraimalai Nagar Branch

No.37, Ground Floor, Thiruvalluvar Salai,

Maraimalai Nagar,Chennai 603209

Tamil Nadu, India

Landmark - Near to Maraimalai Nagar Arch

  +91-8099 770 770

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - BTM Layout Branch

No 2, Ground floor, 29th Main Road,

Kuvempu Nagar,BTM Layout 2nd Coming from Silkboard,

AXA company signal, Stage, Bangalore - 560 076

Karnataka, India

Landmark - Next to OI Play School

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Marathahalli Branch

No. 43/2, 2nd Floor, VMR Arcade,

Varthur Main Road, Silver Springs Layout,

Munnekollal, Marathahalli, Bengaluru - 560037

Karnataka, India

Landmark - Near Kundalahalli Gate Signal

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Rajaji Nagar Branch

No. 309/43, JRS Ecstasy, First Floor,

59th Cross, 3rd Block, Bashyam Circle,

Rajaji Nagar, Bangalore - 560 010

Karnataka, India

Landmark - Near Bashyam Circle

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Jaya Nagar Branch

No. 2nd Floor,1575,11th Main Road,

4th T-Block, Pattabhirama Nagar,

Jaya Nagar, Bangalore - 560 041

Karnataka, India

Landmark - Opposite to Shanthi Nursing Home

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Kalyan Nagar Branch

No.513, 4th Cross Rd

2nd Block, HRBR Layout,

Kalyan Nagar, Bangalore - 560 043

Karnataka, India

Landmark - Opposite to kalayan nagar Axis Bank

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Electronic City Branch

No. 7, 3rd Floor, Ganga Enclave,

Neeladri Road, Karuna Nagar, Doddathoguru Village,

Electronics City Phase 1, Electronic City,

Bangalore - 560100, karnataka, India

Landmark - Adjacent to HDFC Bank and State Bank Of India

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Indira Nagar Branch

No.54, 1st Floor,

5th Main kodihalli,

Bengaluru, Karnataka 560008, India

Landmark - Behind Leela Palace Hotel,

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - HSR Layout Branch

Plot No. 2799 & 2800, 27th Main,

1st Sector, HSR Layout,

Bengaluru, Karnataka 560102, India

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Besant Technologies - Hebbal Branch

No.29, 2nd Floor, SN Complex,

14th Main Road, E-Block Extention, Sahakara Nagar,

Bengaluru, Karnataka -560092, India

  +91-8767 260 270

  info@besanttechnologies.com

Scroll Up