Interview Questions

MSBI Interview Questions and Answers

MSBI Interview Questions and Answers

MSBI Interview Questions and Answers

MSBI Interview Questions and Answers for beginners and experts. List of frequently asked MSBI Interview Questions with answers by Besant Technologies.
We hope these MSBI interview questions and answers are useful and will help you to get the best job in the networking industry. This MSBI interview questions and answers are prepared by MSBI Professionals based on MNC Companies expectation. Stay tune we will update New MSBI Interview questions with Answers Frequently. If you want to learn Practical MSBI Training then please go through this MSBI Training in Chennai &  MSBI Training in Bangalore.

Best MSBI Interview Questions and Answers

Besant Technologies supports the students by providing MSBI interview questions and answers for the job placements and job purposes. MSBI is the leading important course in the present situation because more job openings and the high salary pay for this MSBI and more related jobs. We provide the MSBI online training also for all students around the world through the Gangboard medium. These are top MSBI interview questions and answers, prepared by our institute experienced trainers.

MSBI interview questions and answers for the job placements

Here are the list of most frequently asked MSBI Interview Questions and Answers in technical interviews. These questions and answers are suitable for both freshers and experienced professionals at any level. The questions are for intermediate to somewhat advanced MSBI professionals, but even if you are just a beginner or fresher you should be able to understand the answers and explanations here we give.

Q1). Abbreviate SSIS?

Ans) SQL Server Integration Service

Q2). What type of tool do we use in SSIS?

Ans) we use ETL (Extraction Transformation Loading)  tool.

Q3). What is a Package?

Ans) Package is a core component of SSIS. Package can be created simple graphical user interphase or programmatically.

Q4). What is the extension of package in SSIS?

Ans) .dtsx

Q5). SSIS Architecture is categorized into how many components?

Ans) It is categorized into Two component

  1. a) SSIS Runtime Engine
  2. b) Data flow transformation pipeline Engine
Q6). What is the default code page of SSIS?

Ans) 1252(ANSI  Latin)

Q7). What is the (CR)(LF) in Row Delimiter?

Ans) Carriage Return and Line Field

Q8). What is the default value for Max Concurrent Executable?

Ans) -1

Q9). Types of isolation levels we have are SSIS?

Ans)

Read Committed

Read uncommitted

Repeatable Read

Serializable

Snapshot

Q10). What is a Control flow?

Ans) Control flow of a package defines actions that are to be executed when the package run. The control flow contains various tasks and containers as well.

Q11). Name few of the SSIS Tasks?

Ans)  Execute SQL Task,

Data flow Task,

Script Task,

File system Task

Q12). Name the Containers in SSIS?

Ans)  For loop Containers

For each loop Containers

Sequence Containers

Q13). What does Data Flow Transformation Pipeline Engine handle?

Ans) The Dataflow transformation pipeline engine completely handles the data flow of the package. The data flow contains, Data flow sources (excel source, flat file, OLEDB etc),

Data flow transformations (conditional split transformation) derived column transformation, lookup transformation etc.) and data flow destination.

Q14). What is the role of Connection Manager?

Ans) It’s a logical connection between SSIS application and database or file system.

Q15). Name few types of Connection Manager?

Ans)

  • OLE DB Connection Manager
  • ODBC Connection Manager
  • Flat file connection Manager
  • SMTP connection Manager
  • Excel Connection Manager
Q16). Why do we use Send Mail Task?

Ans) Send mail task is used to send an E-mail message to the recipients via SMTP connection.

Q17).List the names of permanent tabs in SSIS Designer?

Ans)  There are FIVE permanent tabs, they are

  • Control Flow
  • Data  Flow
  • Parameters
  • Event Handler
  • Package Explorer
Q18). What is the use of For each file enumerator?

Ans)  For each file enumerator is used to enumerate through a collection of files in the specified location.

Q20). In SSIS slowly changing dimension or SCD is categorized into how many parts?

Ans) It is Categorized into 3 parts

Changed Attribute (Type I)

Historical Attribute (Type II)

Fixed Attribute (Type III)

Q21). Explain Loggings in SSIS?

Ans) Logging is a feature which creates the record that traces the execution of tasks and container within the package.

Q22). Types of Error Handlers on SSIS?

Ans)

  • On Error
  • On Warning
  • On Task Failed
  • On Post Validate
  • On pre-Validate
Q23). What are Check Points?

Ans) Checkpoints allows a package to restart at the point of failure.

Q24). What is the use of Data conversation?

Data conversation is used to convert the data type of a column

Q25). What is the default value of Delay Validation?

Ans) False

Q26).Abbreviate SSRS?

SQL Server Reporting Service

Q28). What is Report Designer (BIDS)?

Ans) It is a developer tool for building simple and complex reports using existing report item template.

Example: Table, Columns, Rectangle Different Chart Template

Q29). What is the purpose of the below ones?
  1. Data Source: Logical connection between the application (SSRS) and database.
  2. Report Servers: Report server is the core engine that drives Reporting services.
  3. Report Manager: Report Manager is a web-based administrative interface for reporting services.
Q30). Difference between Table report and Matrix Report?

Table Report:

It is used to display data in a grid format that has a fixed number of columns and a variable number of rows

Matrix:

Matrix report item displays the aggregated data in a grid format that has a variable number of rows and variable number of columns as well.

Q31). Explain about Linked Reports?

Ans) Linked report is the report with the settings and properties of its own. A linked report can have its own name, description, location, parameter properties, report execution properties etc.

Q32). What is Sub Report?

Subreport item is used to display a report within the current report.

Q33). What is the difference between Drill-down Report and Drill through Report?

A drill through report will always allow going from summary to detail whereas drill down reports allow you to look to the data in different levels.

Q34). Here are some Report parameter properties?

Hidden

Multi-value

Internal

Allow Null values

Allow Blank value

Cascading Reports

Q35). Abbreviate SSAS?

Ans) SQL Server Analysis Services

Q36). Why do we use SSAS?

Ans) The main usage of SSAS is to build OLAPS/online analytical processing.

Q37). Full form of OLAP?

Ans) Online analytical processing

Q37). What are the types of Schemas?

There are two types of schemas in OLAP

  1. Star schema.
  2. Snowflake schema.

In a star schema, every dimension table related directly to a fact table.

In snowflake schema, some dimension tables are related indirectly to the fact table

Q38). What is Cube?

The basic unit of storage and analysis in analysis services is the cube. A cube is a collection of data that is been aggregated to allow Queries to return data quickly. Cubes are ordered into Dimensions and measures comes from the fact table.

Q39). Difference between Fact Table and Dimension Table?

The fact table contains basic information that you want to summarize whereas Dimension Table contains hierarchical data by which like to summarize.

Q40). MDX:

Multi-Dimensional expression (MDX) is a language created to allow the users to work with Multi-Dimensional data in Microsoft SQL Server Analysis Services.

Q41). Few of the functions in MDX:

Order Function

Top Count

Bottom Count

Common Operator

Colon Operator

.Dot Operator

Q42). How do you compare dimension level name to Specific value?

Ans) Best Way to compare if a specific dimension is at a certain level is by using ‘IS’ operator.

Q43). How can I set up default dimension member in calculation Script?

Ans) You can use ALTER CUBE statement

Syntax:

ALTER CUBE current cube| your cube name UPDATE DIMENSION, “DEFAULT_MEMBER= “;

We hope these MSBI interview questions and answers are useful and will help you to get the best job in the networking industry. This MSBI interview questions and answers are prepared by Microsoft Certified Professionals based on MNC Companies expectation. Stay tune with Microsoft Business Intelligence Training we will update New MSBI Interview questions with Answers Frequently.

Besant Technologies – Chennai & Bangalore Branch Locations

Besant Technologies - Velachery Branch

Plot No. 119, No.8, 11th Main road, Vijaya nagar,

Velachery, Chennai - 600 042

Tamil Nadu, India

Landmark - Reliance Digital Opposite Street

Besant Technologies - Tambaram Branch

No.2A, 1st Floor, Duraisami Reddy Street,

West Tambaram, Chennai - 600 045

Tamil Nadu, India

Landmark - Near By Passport Seva

Besant Technologies - OMR Branch

No. 5/318, 2nd Floor, Sri Sowdeswari Nagar,

OMR, Okkiyam Thoraipakkam, Chennai - 600 097

Tamil Nadu, India

Landmark - Behind Okkiyampet Bus Stop,

Besant Technologies - Porur Branch

No. 180/84, 1st Floor, Karnataka Bank Building,

Trunk Road, Porur, Chennai - 600 116

Tamil Nadu, India

Landmark - Opposite to Gopalakrishna Theatre

Besant Technologies - Anna Nagar Branch

Plot No:1371, 28th street kambar colony,

I Block, Anna Nagar, Chennai - 600 040

Tamil Nadu, India

Landmark - Behind Reliance Fresh

Besant Technologies - T.Nagar Branch

Old No:146/2- New No: 48,

Habibullah Road,T.Nagar, Chennai - 600 017

Tamil Nadu, India

Landmark - Opposite to SGS Sabha

Besant Technologies - Thiruvanmiyur Branch

22/67, 1st Floor, North mada street, Kamaraj Nagar

Thiruvanmiyur, Chennai 600041

Tamil Nadu, India

Landmark - Above Thiruvanmiyur ICICI Bank

Besant Technologies - Siruseri Branch

No. 4/76, Ambedkar Street, OMR Road, Egatoor, Navallur,

Siruseri, Chennai 600130

Tamil Nadu, India

Landmark - Near Navallur Toll Gate, Next to Yamaha Showroom

Besant Technologies - Maraimalai Nagar Branch

No.37, Ground Floor, Thiruvalluvar Salai,

Maraimalai Nagar,Chennai 603209

Tamil Nadu, India

Landmark - Near to Maraimalai Nagar Arch

Besant Technologies - BTM Layout Branch

No 2, Ground floor, 29th Main Road,

Kuvempu Nagar,BTM Layout 2nd Coming from Silkboard,

AXA company signal, Stage, Bangalore - 560 076

Karnataka, India

Landmark - Next to OI Play School

Besant Technologies - Marathahalli Branch

No. 43/2, 2nd Floor, VMR Arcade,

Varthur Main Road, Silver Springs Layout,

Munnekollal, Marathahalli, Bengaluru - 560037

Karnataka, India

Landmark - Near Kundalahalli Gate Signal

Besant Technologies - Rajaji Nagar Branch

No. 309/43, JRS Ecstasy, First Floor,

59th Cross, 3rd Block, Bashyam Circle,

Rajaji Nagar, Bangalore - 560 010

Karnataka, India

Landmark - Near Bashyam Circle

Besant Technologies - Jaya Nagar Branch

No. 2nd Floor,1575,11th Main Road,

4th T-Block, Pattabhirama Nagar,

Jaya Nagar, Bangalore - 560 041

Karnataka, India

Landmark - Opposite to Shanthi Nursing Home

Besant Technologies - Kalyan Nagar Branch

No.513, 4th Cross Rd

2nd Block, HRBR Layout,

Kalyan Nagar, Bangalore - 560 043

Karnataka, India

Landmark - Opposite to kalayan nagar Axis Bank

Besant Technologies - Electronic City Branch

No. 7, 3rd Floor, Ganga Enclave,

Neeladri Road, Karuna Nagar, Doddathoguru Village,

Electronics City Phase 1, Electronic City,

Bangalore - 560100, karnataka, India

Landmark - Adjacent to HDFC Bank and State Bank Of India

Besant Technologies - Indira Nagar Branch

No.54, 1st Floor,

5th Main kodihalli,

Bengaluru, Karnataka 560008, India

Landmark - Behind Leela Palace Hotel,

Besant Technologies - HSR Layout Branch

Plot No. 2799 & 2800, 27th Main,

1st Sector, HSR Layout,

Bengaluru, Karnataka 560102, India

Besant Technologies - Hebbal Branch

No.29, 2nd Floor, SN Complex,

14th Main Road, E-Block Extention, Sahakara Nagar,

Bengaluru, Karnataka -560092, India

Scroll Up